Idén három táborba vár a tanszék, Nógrád, Erdély és Perbál helyszíneken

Nograd Kep

A részvételt évfolyamtól függetlenül hirdetjük meg, a minél szélesebb körű közösségépítés és kommunikáció érdekében. A táborban való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött.

2023. június 23.

Nógrádi esemény plakátja itt érhető el

Jelentkezési: 2023. 07. 09.

Minimumparty plakátja itt érhető el

Jelentkezési: 2023.07.12.

Perbáli esemény plakátja itt érhető el

Jelentkezési: 2023. június 27. kedd 18:00, BME K299 Közép Tanszék Közösségi tere

Nograd Kep

Nógrádi nyári egyetem leírása:

Milyen szerepet játszik a hely az építészetben? Hogyan jelenhet meg egy különleges és erős karakterű régió épített környezetében? Hogyan tudjuk a megtapasztalt téri helyzeteket és benyomásokat különböző műfajú alkotásokban rögzíteni?

Az őrségi majd bakonyi tábor és a Doktori műhely - Lenyomatok szabadon választható tárgy folytatásaként újabb nyári egyetemet hirdetünk, idén a nyáron Nógrádban. A fenti programok közös vonása, hogy a séták/bejárások során szerzett élményeket alkotások formájában dolgoztuk tovább, mely a megismerés mélyebb rétegeihez segít minket. A korábbi táborokban a következő alkotói műfajokban dolgoztunk kisebb csapatokban: rajz, kollázs, fotó, videó, lenyomatok; agyag lenyomatvétel és linómetszés.

A négynapos táborban tematikus túrák épületlátogatások és kirándulások során születő benyomásokat különböző műfajú alkotásokban rögzítjük. A nyári egyetemen való részvételt évfolyamtól függetlenül hirdetjük meg, a minél szélesebb körű közösségépítés és kommunikáció érdekében. A táborban való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött.

Az idei helyszín sokak számára kevéssé ismert, természetileg egyedülálló, sok helyen érintetlen karaktere a hazai táj értékes színfoltja. Építészeti sokszínűsége az egyedülálló történeti örökségeken túl (Hollókő, Szécsény, Benczúrfalva) a közelmúltnak is jelentős tanúja (Salgótarján, Sámsonháza). A kortárs építészete számos kisebb léptékű, a vidéki élethez köthető objektumban jelenik meg (Bercel, Szirák).

Jelentkezni pár mondatos szöveggel és egy ahhoz kapcsolódó fotóval tudsz, melyben írd le röviden, hogy mi motivál a táborban való részvételre. Írhatsz arról, hogy neked mit jelent a vidék, hogyan fogod meg egy hely karakterét vagy hogy milyen alkotói műfaj érdekel és miért, mit próbálnál ki szívesen, illetve, ha van esetleg olyan, amivel szoktál dolgozni, azt is bemutathatod.

Ezt Sámson Kingának küldve, samson.kinga@gmail.com címre várjuk. Az emailbe írd bele telefonszámod és az utolsó tervezési tárgyad nevét. Jelentkezésetekre 07. 16-ig emailen visszajelzünk.

Jelentkezési határidő: 2023. 07. 09.

Az esemény a Közösségi Építészetért Alapítvány támogatásával valósul meg. Ezen felül minden résztvevőtől 14000 Ft hozzájárulást kérünk. Így a szállás, az étkezés, valamint az alkotással kapcsolatos anyagok biztosítottak. Az oda- és a hazautazás önköltséges módon és saját szervezésben történik.

A kirándulással kapcsolatos kérdéseiddel keress minket bizalommal a fenti email címen!

Szeretettel várunk mindenkit!

Fülöp Csenge, Ostoróczky Nóra, Sámson Kinga

doktoranduszok, a tábor főszervezői

Minimumparty nyári egyetem leírása:

Helyszín: Kászonfeltíz, Erdély

Időpont: 2023.07.26-08.06.

Jelentkezési határidő: 2023.07.12.

Online tájékoztató: 2023.06.28, 16 h

TALÁLT HELYEK

Mi a különbség a lokáció, mint objektív fizikai vagy digitális térbeli jelenség és a hely érzete, mint szubjektív észlelés között? M ilyen jellegzetes téri helyzeteket fedezünk fel a környezetünkben? Hogyan és mennyire kell őket megépíteni? M it jelent az elég építés? Hogyan jelenhet meg egy erős karakterű régió anyagi és szellemi lenyomata minimális építészeti gesztusokban? Az építész műhelybe várunk mindenkit a hely és az építettség határairól, a székelyföldi régióban hagyományos építési kultúráról és annak kortárs átértelmezési lehetőségeiről való közös gondolkodásra. Az itt és most talált helyek és a tágabb térség összefüggéseiben is értelmezhető léptékváltásos gondolkodásban szívesen látjuk az egyéni tapasztalatokat, érzeteket, emlékeket és meglátásokat a régióról és a tábor területéről egyaránt, ezeket fogjuk lefordítani pár elemből álló, helyi anyagokat felhasználó, épített struktúrákká.

Idén az építész műhelyt Rab Sarolta és a Középülettervezési Tanszék más doktoranduszai vezetik. A táborban helyiek is részt fognak venni. A helyszín a falutól 10 km-re, vadkempinges környezetben. Szeretettel várjuk a kalandvágyó hallgatók jelentkezését minden évfolyamból, a rab.sarolta@gmail.com email címen.

Az online tájékoztató 2023.06.28-án, 16 órai kezdettel a következő teams csatornán követhető:

https://shorturl.at/wRT25

ÉPÍTŐTÁBOR 2023 PERBÁL:

Az idei nyáron, július 10. - 22. között kerül megrendezésre a sok éves múlttal rendelkező perbáli építőtábor. A tájékoztatóval egybekötött tagtoborzó 2023. június 27-én, kedden, 18 órakor kerül megrendezésre. A tagtoborzó helyszíne, a BME K299-es terme, a Közép Tanszék Közösségi tere, ahol egy tetszőleges saját munka bemutatásával lehet jelentkezni bármely évfolyamról. A bemutatás formája szabadon választható: lehet eredeti terv, tablóra összeállított nyomat vagy vetített képes összeállítás.