Nyári egyetem az Őrségben

Őriszentpéter, 2021. 08. 26-30.

Szerző
Bokányi Ákos, Borvendég Anna, Bötkös Ingrid, Cseh Fruzsina, Czipa Borbála, Dobszai Dorina, Érsek Máté, Jelinek Dorka, Kasoly Eszter, Kiss Bogdán, Lizer Dorottya, Márkus Dávid, Náray Áron, Perjési Levente, Révész Tamás, Sásdi Nóra, Szabó Gergely, Szűcs Petra, Tóth Dóra Zsófia, Trajter Éva
Év
2020/21

Szervezők: Sámson Kinga, Fülöp Csenge, Major Zoltán, Ostoróczky Nóra, Dombrovszky Zsófia, Rab Sarolta, Surján Borka

Letölthető dokumentáció

Milyen szerepet játszik a hely az építészetben?
Mit jelent a regionalista gondolkodás az építészetben?
Hogyan jelenhet meg egy különleges és erős karakterű régióban?

Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ az Őrségben tartott beszélgetős, kirándulós, alkotós nyári egyetemen.

A programok között tematikus túrák, U. Nagy Gábor előadása és épületeinek bejárása, workshopok, előadások, tábortűz körülülések, közös főzések szerepeltek. Kerámiázásról Kronavetter Zsófi, Voralberg építészetéről Breuer Anna meséltek.
A Közép Tanszék oktatói közül Szabó Levente, Kronavetter Péter, Bartha András is színesítették az eseménysorozatot, és finomakat főztek vacsorára. A tábor napjait átszövő alkotói folyamatok, lenyomatvételek, fotók, rajzok, kollázsok készítése egy látványos és tartalmas kiállítást eredményezett.

A tábor egyes napi programjai különböző tematika mentén álltak össze. Az első nap délután érkeztünk meg a helyszínre. A szállás elfoglalását követően Kronavetter Zsófia bevezető előadást tartott Kortárs kerámia és építészeti kerámia, Kronavetter Péter Gyűjtőszenvedély címmel. Az este további része bográcsozással és ismerkedéssel telt.

Az első teljes nap programjai a helyi-népi tematika köré csoportosultak. A környéken biciklitúrát tartottunk, meglátogattuk az őriszentpéteri árpád-kori templomot, a pityeszeri skanzent. Esti vendégünk U. Nagy Gábor volt, aki bemutatta az őriszentpéteri Pajta épületeit, majd a szállás helyszínére is velünk tartott és mesélt korábbi munkáiról, az Őrségről és az építészetről való gondolkodásáról.

A harmadik napon távolabbi vidékek kerültek fókuszba, több kortárs épületet néztünk meg. Buszos túrán vettünk rész, útba ejtve a Veleméri templomot, majd a szlovéniai Lendvát és Maribort. Esti vendégelőadónk Breuer Anna építész volt, aki Voralberg építészetéről beszélt, ahol szintén erős lokális építészeti jegyek figyelhetőek meg az őrséghez hasonlóan.

A negyedik napon a természet került a fókuszba. Szentirmai István vezetett végig minket egy párórás kiránduláson, ahol a helyi jellegzetességekről, az erdők – kaszálók természeti világáról volt szó. A nap további részében a tábor ideje alatt folyamatosan csapatokban vagy egyénileg fejlesztett alkotások tovább dolgozására volt lehetőség, majd a szálláshely kertjében kiállítást rendeztünk, és a tematikus csapatok egyesével bemutatták a munkájukat. Másnap elhagytuk a tábor helyszínét.

alkotás

Fontos volt számunkra, hogy a tábor alatt folyamatosan teret adjunk az alkotói tevékenységnek, és lehetőségük legyen a hallgatóknak a helyszín megismerésében és karakterének mélyebb megértésében is alkotói eszközöket használni.Ennek érdekében minden nap biztosítottunk dedikált időt az alkotócsoportoknak a közös gondolkodásra. A tábor elején négy csapatot alkottunk, négy különböző műfajra építve: melyek a kollázs, fotó, lenyomat és rajz voltak.

A tábor programjai alatt az alkotások szinte észrevétlenül folytak, az utolsó nap estéjén rendezett kiállításon rajzolódott ki igazán milyen sok és izgalmas dolog született. A kiállítást a szállás kertjében rendeztük, különböző helyszíneken mutatták be az alkotócsoportok a munkáikat. A kurátori munka is a hallgatók által hozzátett érték volt, a helyszín és a „talált eszközök” (megvilágítás, üvegház falára fényfestés projektorral...stb.) underground élményt kölcsönöztek az estének.


Köszönjük a lelkes és aktív részvételt!A Regionális szellemiségű építészeti nyári egyetem szakmai program megvalósítását 2021. évben a Magyar Művészeti Akadémia és a Közösségi Építészetért Alapítvány támogatta.