Einstand - Eger 2022

TT1 2022 Pályázati összefoglaló füzet

Év
2022

2o22 tavaszán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának Exploratív Építészeti Tanszéke, a Középülettervezési Tanszéke és a Lakóépülettervezési Tanszéke közös Tanszéki tervezés 1. tárgykiírással készült, a féléves munka a tanszékek által vezetett három tankörben, 2-3 fős csoportokban zajlott, miközben több közös programot is szerveztünk.

A letölthető kiadvány

A félév során a tevezési helyszín Eger különleges hangulatú, barokk belvárosa volt, ahová Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Főépítészi Irodájának, illetve Kacsó János főépítész meghívására érkeztünk. A tervezést bevezető közös utazás és előadások után két feladat mentén a privát és közösségi terek közti érzékeny határvonalat, illetve az ehhez kapcsolódó izgalmas határsértéseket vizsgáltuk. Milyen módon, milyen feltételekkel vehetik birtokba a városi élet szereplői a köztereket, illetve a város közössége hogyan hasznosíthatna egy kitüntetett helyzetben lévő foghíj telket?

A félév gerincét adó nagy feladatban a Dobó István utca közelmúltban elbontott lakóházának foghíjtelkével foglalkoztunk. A sétálóutcára nyíló saroktelken hallgatói tervpályázati helyzetben a várost szolgáló, konkrét programmal kiírt, kis léptékű közösségi épület tervezése volt a feladat. Míg az első feladatban a közösségi funkciók városi közterekre való kitelepülésétvizsgáltuk, a második feladatban avval foglalkoztunk, miként hasznosíthatna a város egy apró, mindössze 325 m2 alapterületű, de különleges pozícióban található foghíj-telket.

A pályázat során olyan új, kísérleti közösségi tér lehetőségeit kerestük, amely a legjobban tudná szolgálni a város lakóinak életét, és egyfajta városi nappaliként működne. Az új épület életében a kiírás elképzelése szerint fontos, de nem kizárólagos szerepet kap fenntartóként az egri Vizuális Művészeti Intézet, melynek művészeti programjai, kiállításai folyamatos jelenlétet biztosíthatnak az intézményben. A kiírás célja a teljes telek újragondolása és újraértelmezése, valamint az épített örökséghez való illeszkedés kísérleti útjainak felfedezése volt.

A két fős csapatokban készített pályaművek kiértékelésére kiemelkedő építészekből álló, rangos Bíráló Bizottságot hívtunk meg (Álmosdi Árpád, Kalmár László, Marián Balázs DLA).

E kiadvány a hallgatói pályázat zsűriáltal rangsorolt és díjazott terveit mutatja be.

Tárgyfelelősök: Fábián Gábor DLA, egyetemi adjunktus, Arkt Építész Stúdió
Kronavetter Péter DLA egyetemi adjunktus, Zsuffa és Kalmár Építész Műterem
Török Dávid DLA, egyetemi adjunktus, DMB Műterem

Bíráló Bizottság:
Álmosdi Árpád, építész, Ártér Építész Műterem
Kalmár László, Ybl Miklós-díjas építész, Zsuffa és Kalmár Építész Műterem
Marián Balázs DLA, egyetemi docens (MOME), Piranesi-, Pro Architektura, Ybl Miklós-díjas építész,
Gereben Marián Építészek

Oktatók:

Exploratív Építészeti Tanszék

Árva József DLA, egyetemi adjunktus
Szabó Dávid DLA, egyetemi adjunktus
Péterffy Miklós, építész, Péterffy + Dőry Architects

Középülettervezési Tanszék

Valkai Csaba DLA, építész,
Zombor Gábor DLA, egyetemi docens (DE), monoSTUDIO
Krompáczki Péter, építész, doktorandusz, BZS50 Műterem

Lakóépülettervezési Tanszék

Nagy Márton, tanszékvezető egyetemi docens, DMB Műterem
Falvai Balázs, egyetemi adjunktus, DMB Műterem
Ghyczy Dénes, építész, doktorandusz, AU Workshop
Gulyás Eszter, építész, doktorandusz,
Szederkényi Lukács, építész, doktorandusz, AU Workshop