Saját kezű építés

Építőanyagok második élete a Balaton körül

Szerző
Bartha András Márk
Témavezető
Klobusovszki Péter DLA
Év
2019

Letölthető tézisfüzet

Letölthető disszertáció

A dolgozat napjaink építészetének mellőzött, nem műépítészeti kánonba tartozó rétegével: a nem tervezett, barkácsolt épületekkel foglalkozik. Célja olyan helyzetek feltárása és bemutatása, ahol a tulajdonosok építésben való közvetlen részvétele, vagy a felhasznált anyagok által hordozott tartalmak miatt, a ház-ember viszonylatban mély, személyes kapcsolat jön létre. A vizsgálat tárgyául az épületek egy olyan körét választottam, amelyeken jól megfigyelhető a fentiekben felvetett építésmód, és amelyet személyes kötődésem okán valamelyest ismerek: a Balaton környékének nyaralóit. Feltételezésem, hogy az itt tapasztalható önfeledt építőkedv belső szépséggel ruházza fel a létrejövő építményeket.

Az „építészek nélküli ” építés párhuzamosan van jelen magasépítészetünkkel, érintkezési felületeiken helyenként káros, más esetekben konstruktív szinergiákat felszínre hozva. A spontán építés gyakran nagyon kevés pénzből, sok innovációval, nagyon gazdaságos, könnyen megvalósítható, és karbantartható épületeket hoz létre, amelyek ezen tulajdonságaik miatt is érdemesek a dokumentálásra, vizsgálatra.

Az ilyen, barkácsolt építmények kutatása többcélú: gyorsan alkalmazkodó, folyamatosan változásban lévő struktúrájuk, analitikus megörökítése mellett, fontos a létrehozásukhoz szükséges kreatív energiák feltárása és elismerése, továbbá a lehetséges építészeti eszközök átemelése a professzionális építészeti praxisba, építészeti oktatásba.