MŰ/HELY – ÉPÍTÉSZETI TÁRGYKÍSÉRLETEK

az Innovatív terek Stúdió 2022 őszi (kötelezően) választható kurzusa

 Mg 7398

A két éve indult tárgy továbbfejlesztéseként ősszel megújuló kurzus fókuszában a műtermi alkotómunka, a makettépítés és a tárgykészítés áll. Különféle léptékű és funkciójú modelleket, tárgyakat készítünk, beszélgetünk róluk, megosztjuk a készítés során szerzett tapasztalatainkat.

2022. augusztus 5.

Neptun kód: BMEEPKOQ701

szerda: 17:00-19:00

 Mg 7398

A résztvevők újszerű, kísérletező módon, minden technikai segítséget megkapva, saját kezükkel dolgozhatnak tervezési tárgyukhoz kötődő inspiráló tárgyak, makettek, prototípusok elkészítésén. Az órákon a tanszék, és a résztvevő műhelyek eszközparkjával helyben megvalósíthatók a féléves tervekhez kapcsolódó főbb makettezési részfeladatok, kötöttségek nélkül bátran kipróbálhatók a valós téri bemutatás eszközei és technikái.  

A kurzus egyetemi alkalmait a technikai demonstrációk és elméleti kiselőadások mellett meghívott vendégek, műhelylátogatások színezik. Elmegyünk a Barlang Műhely famegmunkáló műhelyébe, megnézzük hogyan dolgozik a professzionális makettépítő cég a Limes modellnél, a betonöntés rejtelmeivel ismerkedünk a képzőművészet és építészet határterületein a Szövetség 39-cel.  Többféle új technikával ismerkedünk meg, kisebb és nagyobb, alkotási fókuszú feladatok elvégzése során. Az anyagokkal való bánás, ház léptékű vetületeivel ismerkedünk a különböző épületbejárások során: meglátogatjuk Karácsony Tamás által tervezett Árpád-ház kutatóintézet, és a Normafa Síház építkezéseit, ahol testközelből kaphatunk élményt a belsőépítészeti részletképzés gyakorlatából.  

Olyanokat várunk, akik szeretik néha bepiszkolni a kezüket, elmélyülni egy-egy tárgy elkészítésében, és olyanokat is, akiket elsősorban a tárgyalkotás metafizikája érdekel, de szeretnék továbbfejleszteni gyakorlati készségeiket, vagy akik csak szívesen alkotnának közösségben, könnyed hangulatban.   

A kurzus a tanszék INNOVATÍV KÖZÖSSÉGI TEREK STÚDIÓjának kutatási tevékenységéhez kapcsolódik, de másodévtől kezdve minden képzési forma minden évfolyama számára nyitott!  

Budapest, 2022. május 

Bartha András Márk DLA  építész, egyetemi adjunktus – Studio Konstella
Pongor Soma építész – Studio Nomad