Tanszéki terv 3., 2021-2022 ősz

Hirdetmény letölthető itt!
Department Design 3 – download here!

Az elhagyatott édenkert* 

TOKAJ 

Oktatók: Balázs Mihály DLA egyetemi tanár; Bartha András Márk DLA egyetemi adjunktus; Fejérdy Péter DLA egyetemi adjunktus; Karácsony Tamás DLA egyetemi docens; Kemes Balázs DLA egyetemi adjunktus; Klobusovszki Péter DLA egyetemi docens; Kronavetter Péter DLA egyetemi adjunktus; Major György DLA egyetemi docens; Schrammel Zoltán DLA egyetemi adjunktus; Szabó Levente DLA egyetemi tanár; Vannay Miklós DLA egyetemi adjunktus 

Hogyan illeszthetők új közösségi épületek egy karakteres, gazdag hagyományú és erős atmoszférájú településszövetbe? A világörökségi védettség és a településkép védelme milyen kihívások elé állítja a kortárs építészt? Van-e létjogosultsága még azon elképzeléseknek, melyek sajátos regionális építészetben látják egy kultúrtáj környezeti, esztétikai megújításának, fenntarthatóságának zálogát? Hogyan békíthetők össze a tájvédelem, a gazdálkodás és a turizmus nagyon eltérő szempontjai? Milyen térhasználati minták jellemzik a turistákat és a helyi lakosokat, és ezek milyen térbeli kereteket kívánnak, implikálnak? 

Tokaj-Hegyalja különleges szépségű kultúrtáj, világörökségi terület. Névadó települése Tokaj a Zempléni-hegység és egyben a borvidék kapuja is. A város egyedülálló tájképi együttes része, melyet a Kopasz-hegy és a lábánál összetalálkozó két folyó, a Tisza és a Bodrog határoz meg. A város a borvidék legfontosabb kereskedelmi csomópontja volt, mely nem csak a vízi és szárazföldi útvonalak találkozásának volt köszönhető, hanem annak is, hogy két tájegység a Kelet-Felvidék és a Kelet-Alföld határán helyezkedett el, és az itt létesített átkelőhely a legjelentősebb volt a Tisza felső folyásánál. 

A rendszerváltozást követően Tokaj kulturális élete új lendületet vett, a zsinagóga romos épülete Kulturális és Konferencia Központtá alakult, a régi Serház pedig Világörökségi Bormúzeumnak ad otthont, a város szülöttéről, Paulay Edéről elkeresztelt színház létesült. A meglévő nyári fesztiválok, események száma meredek emelkedésnek indult a Fesztiválkatlan megépülésével. 

A félév első harmadában vizsgálatokat, problématérképet készítünk a település lehetséges fejlesztési területeiről: a kulturális negyed környezetéről, a Kossuth tértől a Bodrogpartig vezető, tömbbelsőt feltáró, jelenleg is piacként működő sikátorról, a főtéren álló templom mögötti üres telekről, a Bodrogpartról, melyet be kell kapcsolni a város vérkeringésébe, a Tisza híd két oldalán található vízparti területről, melyek a város kapuját jelentik déli irányból. Az e területeken megfogalmazott javaslatok alapján kis középületeket tervezünk. 

A hihetetlenül izgalmas, rétegzett hely kiválóan alkalmas arra, hogy a Középülettervezési Tanszék által gondozott 3 stúdiótémát, az EMLÉKEZET, FENNTARTHATÓSÁG és INNOVÁCIÓ hármasát integráltan, együtt tartsuk szem előtt a tervezési folyamat során, előkészületeként a tanszék által 2022 tavaszára meghirdetendő komplex stúdióprogramoknak. 

Amennyiben a pandémia lehetővé teszi, a félév elején a helyszín megismerését kétnapos építészeti kirándulással kapcsoljuk össze, mely Hegyalja kortárs építészetét mutatja be, a legizgalmasabb épületek tervezőinek és Rudolf Mihály DLA főépítésznek a helyszíni kalauzolásával. Az elkészült munkákból pedig a félév végén kiállítást tervezünk Tokajban. 

 Az érdeklődő hallgatók a jelentkezés szándékát előzetesen – a kurzus és a tanulmányút szervezése miatt – mielőbb jelezzék Klobusovszki Péternek (klobusovszki.peter@epk.bme.hu) és Szabó Leventének (szabo.levente@epk.bme.hu) e-mailben, megjelölve sorrendben a preferált 5 konzulenst is! A tényleges jelentkezés adminisztrációja a szakirányválasztás kari folyamatának lebonyolítása után, a NEPTUN-on keresztül válik majd lehetségessé. 

A kurzussal kapcsolatos tájékoztatóra – valamennyi őszi tárgyunkkal közösen – május 27-én du. 5-kor kerül sor az erre a célra létrehozott TEAMS-csoportban (KÖZÉP 2021 ŐSZ, Teams kód: mu5d2g6), és ide tesszük fel az egyes tárgyakról szóló részletesebb előzetes programokat, anyagokat is! 

Szeretettel várjunk a kurzus iránt érdeklődőket! 

2021. május

Klobusovszki Péter DLA egyetemi docens, tárgyfelelős 

 

*© Alkonyi Jászló: Tokaj – a szabadság bora