Tanszéki terv 2., 2021-2022 ősz

Hirdetmény letölthető itt!

TT2 ARTUS

A torony leomlott, de a kövek épek 1 

Művészet és építészet, képzelet és valóság, installáció, díszlet, pop-up építészet, térbeli játék, jel, akció, mint építészet, kultúra és tudomány. Avagy hogyan lehet egy lepusztult, de különleges atmoszférájú gyárépületben kortárs építészeti beavatkozásokat tenni, inspiráló téri helyzeteket létrehozni a képzőművészet, színház és építészet határterületein? 

 

2021 őszén a TT2 tárgy az Artus Stúdióval foglalkozik. Az Artus nyitott, sokszínű szellemi és alkotóműhely, emberek, gondolatok, művészeti ágak találkozási helye. Az Artus egyaránt jelenti Goda Gábor társulatát, a 2000 négyzetméteres elhagyatott gyárépületben kialakított alkotóműhelyt – az Artus Stúdiót – és az itt alkotó 30 művész kollektíváját, valamint az Egyesületet, mely mindehhez az intézményes hátteret biztosítja. 

 

A TT2 tárgy elsősorban a meglévő, elhagyatott, de fantasztikus hangulatú gyárépület belső és kapcsolódó tereivel, udvarával foglalkozik. Funkcionálisan a helyszínen működő inspiráló, élénk művészeti, színházi és képzőművészeti közösség életéhez kapcsolódunk. Egyszerre vizsgáljuk az elhagyatott gyárépület kiaknázatlan lehetőségeit és az épületben működő közösség tereit. Ideiglenes téri installációkat tervezünk, amely a színházhoz és a képzőművészeti tevékenységekhez kapcsolódnak. A bevezető feladatok után, az épület által közrezárt belső udvart fedezzük fel, lehetőségeket keresünk a benti funkciók kiterjesztésére, kiegészítésére. Jellegében kisléptékű, pop-up jellegű közösségi építményeket tervezünk. (szabadtéri színpad, közösségi kerthelyiség, kávézó, szabadtéri alkotóműhely, kiállítási felületet vagy akár előadás díszlethez is felhasználható tárgyak, bútorokat tervezünk). A félév során a működő közösséghez és a helyhez szorosan kapcsolódunk, az építészet és művészet határterületeit járjuk be. A tárgy során izgalmas meghívott vendégekkel, előadókkal találkozunk. Terveink szerint az elkészült munkákból a félév végén kiállítást rendezünk az Artus Stúdióban. 

 A TT2 előző féléveinek tematikái megtalálhatóak itt. 

Az érdeklődő hallgatók a jelentkezés szándékát előzetesen jelezzék Fazekas Katalinnak (fazekas.katalin@epk.bme.hu) és Szabó Leventének (szabo.levente@epk.bme.hu) tájékoztatásul. A tényleges jelentkezés a szakirányválasztás kari folyamatának lebonyolítása után, a NEPTUN-on keresztül válik majd lehetségessé.

 

A kurzussal kapcsolatos tájékoztatóra – valamennyi őszi tárgyunkkal közösen – május 27-én du. 5-kor kerül sor az erre a célra létrehozott TEAMS-csoportban (KÖZÉP 2021 ŐSZ, Teams kód: mu5d2g6), és ide tesszük fel az egyes tárgyakról szóló részletesebb előzetes programokat, anyagokat is! 

Szeretettel várjunk a kurzus iránt érdeklődőket! 

2021. május

Fazekas Katalin DLA egyetemi adjunktus, tárgyfelelős 

1_ a tárgy alcíméhez Goda Gábor rendezőhöz kapcsolódó Kérész Művek #65 gyakorlatának címét kölcsönöztük