TT2, 2020/2021 ősz

Hirdetmény letölthető itt!

kép: Epreskert, Benczúr Gyula műteremháza 1890 után. Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

Epreskert: Az emlékezés és felejtés kertje*

Tanszéki terv 2., 2020/2021 ősz

2020 őszén a Tanszéki terv 2. tárgy a Magyar Képzőművészeti Egyetem Epreskertjével foglalkozik. Az egykori budapesti selyemipar eperfa-ültetvényéről elnevezett kert 1872 óta a magyar képzőművészeti képzés fontos helyszíne. Az Epreskert hagyományosan egyszerre tanulmányi gyűjtemény, szabadtéri kiállítás, az alkotás intézményi kertje és tájképi díszkert, amelyben 150 év festő- és szobrászgenerációinak inspiráló lenyomata, a műteremházak épített öröksége és a vadregényes kert természeti értékei különleges atmoszférát teremtenek.

A kurzus elsősorban a műteremházakat körbevevő kerttel, annak elzártságával, történelmi rétegeivel, inspirálóan rendezetlen jelenlegi helyzetével foglalkozik. A félév során egyszerre vizsgáljuk a város és a kert, valamint a természet és művészet viszonyát, csoportos (2-3 fő) munkával teszünk kísérletet az elhanyagolt jelenlegi állapot rendezésére. Ezt követően pedig kis léptékű közösségi épületek, építmények helyét keressük (szabadtéri szobrászműhelyek és műterem, látogatható szobrászati anyag-raktár és archívum, új bejárati  épület és kiállító pavilon, kávézó és közösségi tér).

A Tanszéki terv 2. tavalyelőtti félévének munkáját összefoglaló kiadvány megtalálható itt.

Tárgyfelelős: Kronavetter Péter DLA

A tárgy oktatói: Kemes Balázs DLA, Biri Balázs és Frikker Zsolt

FONTOS: A Tanszéki terv 2. és 3. tárgyak a Középülettervezési Tanszéken egyaránt az Epreskerttel foglalkoznak, de más és más programokkal és megközelítésben, ezért szeretettel várjuk e kurzusra – az azokat együttesen nálunk felvevő hallgatók mellett – a Tanszéki terv 3. tárgyat más tanszéken teljesítőket is! A TT2 és TT3 hallgatói munkáiból a félév zárásaként közös kiállítást rendezünk az Epreskertben.

Az érdeklődő hallgatók a jelentkezés szándékát előzetesen jelezzék a Kronavetter Péternek (kronavetter@kozep.bme.hu) és Szabó Leventének (szabo.l@kozep.bme.hu) tájékoztatásul. A tényleges jelentkezés a szakirányválasztás kari folyamatának lebonyolítása után, a NEPTUN-on keresztül válik majd lehetségessé.

Szeretettel várjunk a kurzus iránt érdeklődőket!

2020. május
Kronavetter Péter DLA
egyetemi adjunktus, tárgyfelelős

* A kurzus címét Révész Emese megegyező című tanulmányából kölcsönöztük