TT1, 2021 tavasz


Képeslap a budafoki Haggenmacher Sörfőzdéről
A letölthető plakát linkje: plakat_tt1_2021-tavasz

 

Hogyan talál otthonra egy inspiráló, egykor sörgyárként működő ipari környezetben egy kulturális, művészeti központ? Hogyan viszonyulhatnak az új funkció közösségi terei az ipari örökséghez? Miképp inspirálhatja a művészek munkája a tervezést? A tavaszi TT1 kiírásunk az ipari örökség újra- és továbbrajzolásával foglalkozik.
Tervezési helyszín 2021 tavaszán a TT1 tárgy tervezési helyszíne az egykori Haggenmacher Sörgyár budafoki ipari épületeiben működő Art Quarter Budapest lesz. A terület első épületei Promontoron (a mai Budafokon), a Borhegy (Weinberg) lábánál 1860-tól Böldner és Kovács Frigyes építészek tervei szerint épültek, a Frohhner család sörfőzdéjét Haggenmacher Henrik 1867-ben vásárolta meg. A Haggenmacher Sörgyár a Dreher Antalféle kőbányai sörgyár mellett a XIX. század második legjelentősebb sörüzeme volt, a gyár több bővítése után az 1930-as évekig folyt termelés, ez után főként raktárként használták az együttest. A gyárépületek alatt Budafok izgalmas pincerendszere húzódik.

Az egykori gyárépületekben lassan egy évtizede működő Art Quarter Budapest egy privát kezdeményezésből született, független kulturális intézmény, dinamikusan fejlődő kortárs művészeti központ. A részben felújított ipari épületegyüttesben számos hazai kortárs képzőművész műterme és kreatív vállalkozás bázisa található. Az AQB nemzetközi művészeti rezidencia programot működtet, kísérleti zenei stúdiónak (Spatial Sound Institute) ad helyet, míg kiállítótere, a Project Space egyedi hangulatú kiállításaival várja a közönséget. Mára az AQB-ben a legkülönfélébb művészeti ágak képviselői találtak otthonra, a zenétől az iparművészeten és táncművészeten át a képzőművészetig, a házat kreatív nemzetközi közösség lakja be.

Tervezési program A félév során az AQB elsőre kiismerhetetlen, összetett, a rehabilitált gyárépületektől az informálisan, spontán alakuló független műhely-sorokon keresztül a terület végén található burjánzó domboldalig húzódó területének feltérképezésével foglalkozunk. A tárgy kiemelt fókusza a művészeti központ Nagytétényi úthoz közvetlenül kapcsolódó bejárati udvara. A tervezési feladat az udvar rendezése, az AQB láthatóvá tétele, az udvaron az egész negyed és látogatói számára közösségi terek létrehozása. A félév során mind rövidtávú (“taktikai”), mind hosszútávú (“stratégiai”) beavatkozások lehetőségeit vizsgáljuk.

Két tervezési feladat kapcsán az épített örökség és a kortárs elemek viszonyának folytonos újra- és továbbrajzolásával, foglalkozunk. Munkánk során a következetes és tudatos koncepcióalkotást, valamint ennek gondos kifejtését gyakoroljuk, nagy hangsúlyt fektetve a tervek rajzi és képi világára.

Kiállítás A közös gondolkodás eredményeit év végén ismét nyomtatott szubjektív atlaszban, valamint az AQB tetőteraszán rendezett záró prezentáción (ha a Covid engedi, kiállításon) mutatjuk be.
Segédanyagok, előzetes források a tervezési helyszínhez A feladatkiírások gazdag segédanyagai (helyszínrajzok, régészeti anyagok) mellett idén ismét tervezést inspiráló, a témához kapcsolódó izgalmas szövegeket összegyűjtő olvasó-füzettel is készülünk. A helyszínekkel való ismerkedéshez az alábbi forrásokat ajánljuk:
az Art Quarter Budapest honlapja
cikk az Art Quarter Budapestről a welovebudapest-en
Martin Pilsitz: A 19. századi sörfőzdeipar épület- és építménytípusai
az AQB művészei és bérlői
Bán Dávid írása az Art Quarter Budapestről az epiteszforum.hu-n
A tárgy oktatói A félévben a két fős hallgatói csapatokat konzulensi párosok segítik, így lehetőség nyílik a tanszék több oktatójának megismerésére is. A
feladatokat záró prezentációk alkalmával vendégünk lesz továbbá a tanszék minden további oktatója. Konzulensek a két feladat során:
Fejérdy Péter DLA egyetemi docens (Fejérdy és Bartók)
Kemes Balázs DLA egyetemi adjunktus
Kronavetter Péter DLA egyetemi adjunktus (Zsuffa és Kalmár Építész Műterem)
Sámson Kinga doktorandusz hallgató (M Építész Iroda)
Vannay Miklós DLA egyetemi adjunktus
Zöldi Sára építész (Hetedik Műterem)
Bevezető beszélgetés A félév témájáról, menetéről, a várható feladatokról online bevezető beszélgetést tartunk a Középülettervezési Tanszék tavaszi kurzusainak ismertetésének keretein belül a következő időpontokban (az online alkalmakról hirdetmény, linkek a tanszéki honlapon lesz):
2020. december 22-én 14.00-18.00-ig
2021. január 6-án 16.00-18.00-ig
Előzmények A TT1 korábbi féléveinek munkáját összefoglaló füzetek megtalálhatóak itt és itt.