TT1 2020 tavasz, tájékoztató: 2020.01.06. 11:00

TT1 2020
Budapest – České Budějovice

2020 tavaszán a TT1 tárgy egy budapesti és egy külföldi helyszín megismerésével az építészeti kiállítások témáját járja körül. Hogyan, hol, kinek és miért állítunk ki házakat és terveket? Egyáltalán ezeket mutatjuk be, vagy új történeteket szövünk belőlük? Mit lehet tanulni az újra mesélésből?

A félév első felében az egykori kelenföldi Kismotor- és Gépgyár (Budapest, Prielle Kornélia u. 4.) közeli üzemi csarnokának megtisztításával és belakásával tervezünk a régió válogatott kortárs épületeit bemutató kiállítást. Feladatunk alapját a Középülettervezési Tanszék 9 ország együttműködésben készülő, a régió építészetét feltérképező kezdeményezése adja (PACE – Public Architecture in East-Central Europe).

Március végén három napos dél-csehországi utazásra indulunk, hogy megnézzük a Miller & Maranta Architekten kiállítását, és ennek apropóján felfedezzük a régió kiemelkedő építészeti alkotásait többek közt Brnoban, Zlínben, Ostravában és Pozsonyban. A félév második felében az út során felkeresett rangos cseh építészeti kiállítóhely (House of Art České Budějovice) valóságos tereibe tervezünk fiktív kiállítást magyar építészek munkáiból.

Az órákon vendégünk lesz Biri Balázs (Hetedik Műterem), Haba Péter, de megismerkedünk a Janesch Péter által gondozott Janáky István hagyatékkal is.

A TT1 korábbi féléveinek munkáját összefoglaló füzetek megtalálhatóak itt és itt. A félév témájáról, menetéről, a várható feladatokról rövid bevezető beszélgetést tartunk a Középülettervezési Tanszéken 2020. január 6-án hétfőn 11 órakor.

A tárgy oktatói: Karácsony Tamás és Kronavetter Péter,
valamint meghívott vendégként a tanszék új stúdióinak több oktatója (Bartha András, Fazekas Katalin, Fejérdy Péter és Klobusovszki Péter) és a TT1 tárgy korábbi oktatói (Beke András és Szabó Péter)

A TT1 tárgy oldala.