Tanszéki terv 3. 2019/2020 ősz / Pécs – Bauhaus 100

A TT3 helyszínéül a 2019-es tanévben Pécset választottuk, többek közt azért, mert sok szálon kapcsolódik az idén 100 éves Bauhaushoz. Forbát Alfréd, Breuer Marcell és Molnár Farkas pécsi származású volt, Weininger Andor itt járt középiskolába. Molnárnak egy villaépülete, Forbátnak több lakóháza is épült a Mecsek lankáin. Több Pécsen is aktív kortársukat, akik személyesen nem jutottak el Weimarba vagy Dessauba erőteljesen inspirálta az új építészet szellemisége, mely felismerhető nyomokat hagyott Körmendy Nándor, Kőszeghy Gyula, Lauber László, Nendtvich Andor, Visy Zoltán és tanszékünk első vezetője Weichinger Károly itt felépült munkáin. Ez a mai napig meghatározó, karakteres rétegét alkotja a városképnek.

Pécs a modern építészet korszakát megelőző és az azt követő időszakból is rendkívül gazdag épített örökséggel rendelkezik, mely az ókeresztény sírkamráktól az Európa Kulturális Fővárosa 2010-es programja során megvalósult legújabb kortárs beruházásokig terjed. Ez utóbbiak tervezésében tanszékünk oktatói is jelentős szerepet vállaltak. A tudományegyetem jelenléte, a város fesztiváljai, a virágzó kulturális, zenei élet, a borkultúra és a mediterrán klíma Pécset különleges atmoszférájú hellyé teszi.

A kiírt tervezési feladatokat az kapcsolja össze, hogy mind erőteljes városépítészeti vonatkozásokkal rendelkezik: a meglévő szövettel, épített örökséggel fogunk találkozni, mely általánosabban is felveti a meglévő és az új viszonyát. Különösen, ha a Bauhaus és az azt megelőző építészeti korszakok, illetve a kortárs építészeti kultúra és a jelen horizontján a történelem részeként elhalványuló Bauhaus kapcsolatára gondolunk. Mit jelent számunkra ez az örökség? Mennyiben aktuálisak a száz évvel ezelőtt felvetett kérdések?

A tervezési feladatokat úgy állítottuk össze, hogy minél gazdagabb képet kapjunk Magyarország ötödik legnagyobb településének aktuális urbanisztikai, építészeti problémáiról, és ennek kapcsán tudjunk eszmét cserélni épített és szellemi örökségről az abban való helyfoglalásról.

– A Pécs2010 Kulturális Főváros projekttel összefüggő egyik meg nem valósult fejlesztés a Nagy Kiállítótér volt. A pécsi Modern Magyar Képtár bővítése egy nemzetközi rangú vándorkiállítások és a múzeum gyűjteményének befogadására is alkalmas épület lett volna. Az egykori szabadtéri színpad a beruházás helyszíne jelenleg is megújításra vár, közvetlen környezete, a Káptalan utca, – Pécs múzeum utcája – és az Északi várfalsétány kivételesen izgalmas hely Pécs bevárosén belül is.

– A Zsolnai Kulturális Negyed, a Kodály Központ, a Tudásközpont, fejlesztésével méltán terelődik a figyelem az általuk közre zárt, fejlesztésből kimaradt területre. A Balokány Pécs belterületének egyetlen természetes tava. Három forrás táplálja, ezért sosem fagy be! Az egykor itt működő, jelenleg lepusztult fürdőépület a környezetével együtt jelentős megújításra szorul.

– A belváros parkolási gondjainak megoldása Pécsett is régóta húzódó probléma, melyre a városmag peremén egy tömbbelsőben elhelyezkedő, korában szabadtéri színpadként funkcionáló telek parkolóházzal történő beépítése lehet a megoldás. A Felsőmalom utca, Rákóczi út, Koller utcák által határolt tömb a pécsi Bauhaus örökség fontos helyszíne, ezért ez az üzletekkel is kiegészíthető prózai funkció érzékeny építészeti magatartást kíván.

A város egykori tűzoltó laktanyájának épületei a Rákóczi udvarban jelenleg üresen állnak. A műemlékileg védett szemrevaló tégla tömlőszárító toronnyal büszkélkedő együttes a mai technológia feltételek mellett már nem volt alkalmas funkciója kielégítésére. Itt felsőkategóriás irodákat és üzleteket tervez kialakítani a város.

Az oktatáspolitika a pécsi egyetemi férőhelyek számának emelését, a kutatási infrastruktúra fejlesztését tervezi. Cél, hogy minél több külföldi hallgató érkezzen a városba. Ennek egyik konkrét eleme a kollégiumi férőhelyek számának bővítése. A fejlesztésre kijelölt Athnay, Tüzér, Sziget, Lovarda utcák által határolt terület az egyetem Általános Orvostudományi Karának épületével szemben található.

A félév elején kétnapos, a tervezési helyszíneken túl a város építészet örökségét feltérképező kirándulást tervezünk. Ennek keretén belül Getto Katalin építészeti kritikus vezetésével egy tematikus túrán veszünk részt, melynek során Pécs Bauhaus vonatkozású emlékeit tekintjük meg. A feléves feladatokat egyéni és csoportmunkában készítjük el.

Az érdeklődő hallgatók a jelentkezés szándékát előzetesen jelezzék a klobusovszki.p@kozep.bme.hu email címen, tájékoztatásul. A tényleges jelentkezés a szakirányválasztás kari folyamatának lebonyolítása után, a NEPTUN-on keresztül válik majd lehetségessé.

Budapest, 2019. 05.
Klobusovszki Péter DLA
egyetemi docens, tárgyfelelős