Színház – kedvcsináló

Néhány írás vagy inspiráció a színházak tervezőinek – kövesd a linkeket!

Herman Hertzberger a színházakról

“A színházak általában, de az Epidauroszi színház különösen, azt mutatják meg számomra, milyennek kell lennie az építészetnek, mi is az építészet lényege: hogy az emberek egy csoportját időlegesen közösséggé formálhatja. A színház egy építészeti archetípus.” – Hertzberger többi, térhasználattal foglalkozó írása itt!


http://images.adsttc.com/media/images/5829/8e2f/e58e/cead/9200/014d/slideshow/hardelot.jpg?1479118377

Színházi nézőterek tervezése – 21 példán bemutatva (Archdaily)

A színházi nézőterek, az akadálymentesség, az akusztikai igények a nézőterek tervezését különösen érzékeny területté emelik. A Theatre Solutions összeállításában szereplő 21 példa mindegyike részletesen bemutatott, a szükséges információkkal, a nézőtér-típus és a nézőszám megjelölésével.


Circus Destetica – Numen / for use

A klasszikus görög színház kifordítása: a nézők középen, asztaloknál, körülöttük függöny, ami mindig az aktuális szín irányában nyílik meg (a környezet hátterével). A finálékor a függönyt végül teljesen elhúzzák (videó is).


Thália temploma – Theatre Speelhuis, Helmond (NL)

“A 2011-ben leégett színház ideiglenesen ebben a használaton kívüli templomban kapott helyet. Az új elemek nem csak vizuálisan különülnek el a régiektől, de nagyon könnyen, szinte sérülés nélkül vissza is állítható az eredeti állapot. Az átalakítás akkora sikernek bizonyult, hogy az ideiglenesség helyett végül a végleges megtartásáról döntöttek.”


Stage set at the Greek Theatre in Syracuse by OMA

Szirakúzai görög színház – OMA

Az OMA tervei alapján épült ez a szabadtéri színpad Szicíliában, egy ie. ötödik században épült görög színházba. Kerek falemez jelenti a színpadot, a háttér pedig egy hét méter magas dőlő síkú korong, ami forogni is és középen felnyílni is képes. Egy állványzat-gyűrű teszi teljessé az emelt szintű amfiteátrumot, a színpad mögött felemelt járófelületet alkotva.


shakes.jpg

Shakespeare összes művei, sűrítve;

“A 8 testvér közül harmadikként világra jött William apja John Shakespeare helyi kereskedő, anyja pedig egy Mary Arden nevű római…

… katolikus kisbirtokos lánya. Shakespeare 1582-ben elvette Anne Hathawayt, 1592-re nagy sikereket ért el színészként és színpadi szerzőként. Írói aktivitása 1608 után csökkent, idejének nagy részét vélhetően otthon, Stratfordban töltötte, ahol titkárának, Rudolf Hess-nek mondta tollba a Mein Kampf-ot.”


http://static2.architectforum.hu/files2012/n00/00/03/14/body/phpmsvg7n-a01dia3.jpg

Színházi nézőterek számítógéppel segített geometriai tervezése a jó látásviszonyok érdekében

“Vörös László építészmérnök, főiskolai adjunktus, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Karán főként ábrázoló geometriát oktat. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kívánja megvédeni PhD dolgozatát. Témavezetője Hofer Miklós DLA építész, egyetemi tanár, a Középülettervezési Tanszék oktatója, aki nagy színháztervezési tapasztalatokkal rendelkezik.” (építészfórum, 2002)