A beinduló Nagykörút portálprogram

A WeLoveBudapest friss cikke ad hírt a Budapest Portálprogram keretében meginduló rekonstrukciós munkákról:

“Az egyik legnyomasztóbb budapesti problémára keres megoldást a Budapest Főváros Önkormányzata által októberben meghirdetett Műemléki Keret 2016: 200 millió forinttal támogatja a városképet meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját. A problémára sokan keresnek megoldást, Terézváros például egy remek kezdeményezést indított, amelyben ajánlásokat adtak az üzletek tulajdonosainak. Ez vezetett el a Nagykörút Portálprogram megalkotásáig.”

A honlap a nagykörúti üzletportálok építészeti értékeinek és arculatának jobbá tételéhez kíván hozzájárulni – tanszékünk munkatársainak idei munkája.

– nagykorut.budapest.hu –

Budapest egyedülálló építészeti értéke a pesti Nagykörút. Kiemelt jelentőséggel bír, mind a Főváros lakossága, mind az ide látogatók számára. A jelentős turisztikai és kereskedelmi vonzerejével együtt járó jelenségek – mint a földszinti homlokzatok vizuális túlterheltsége, a közterületek egyre intenzívebb használata – pont a vonzalmat megalapozó szép látványt rontják el.

Ez a honlap segítséget kíván nyújtani a nagykörúti üzletportálok építészeti értékeinek és arculatának jobbá tételéhez. Ehhez a körutat alapvetően meghatározó történeti építészet és a mai kor kereskedelmi igényeiből fakadó ellentmondások feloldására van szükség. Az oldalon megtalálható fotódokumentáció tartalmazza a körút mind a 250 házának földszinti üzletsorát, kiegészítve a fővárosi és kerületi szabályozások összesített szempontjai alapján végzett elemzéssel, amely a földszinteken, kapualjakban és portálokon megjelenő szabálytalanságokat jelöli.

A budapest.hu főoldalán a program külön linkkel elérhető! Továbbá létrehoztuk a nagykorut@budapest.hu email címet, amin részletesebb információkkal tudunk szolgálni az esetleges nagykörúti épületfelújítások kapcsán.


megbízó: Budapest Főváros Önkormányzata

szakmai irányító: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály

Mártonffy Miklós főépítész
Finta Sándor volt főépítész
1052 Budapest, Városház utca 9-11.

közreműködők
Maczák Marianna Johanna
Deák Krisztina
Kozma Kinga Kata
Mátrai Réka
_

készítette:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középülettervezési Tanszék

szakmai irányítók:
Szabó Levente DLA
Bartha András Márk

közreműködők:
Bordás Mónika
Gyulovics István
Molnár Szabolcs

Polgárdi Ákos
Káré András
Horváth Balázs

közreműködő partnerek:
Studio Konstella
Circumstances Creative