MÉK-MÉSZ diplomadíj pályázat – volt hallgatóink sikerei

Örömmel adunk hírt arról, hogy a MÉK-MÉSZ diplomadíj pályázatán 112 benevezett diplomaterv közül a fődíjat jelentő kiemelt díjazott Szántó Hunor bugaci Táj restaurációs központja (konzulens: Vannay Miklós DLA), és a Műemlékvédelmi Tagozat díjazottja Zöldi Sára Út a köveken, Mindszentkálla, Kerekikáli templomrom c. diplomaterve (konzulens: Szabó Levente DLA) lett a zsűri döntése szerint.

Minden díjazottnak szívből gratulálunk!

A Középülettervezési Tanszék közössége

Szántó Hunor Albert – Táj restaurációs központ, Bugac

Egy terv, amibe mindenki elsőre beleszeret. Hogy miért?

a személyes érintettség:

“Sokat néztem ezeket a fákat, csukott szemmel, apám munkára igyekvő kisbuszának hatalmas hátsó ülésén, félig lecsúszva, ahogy a telepített erdőn szabályos ritmusban tör át a napfény…” Azóta a tanyák elhagyatottak lettek, az állattartás megszűnt és szűk egy évtizede tűzvész pusztított a tájon.

az ökologikus szemlélet:

Szántó Hunor tájrestaurációs központot tervezett, olyant mely teret ad minden olyan tevékenységnek, mely hozzájárul a Kiskunsági Nemzeti Park ősborókásának helyreállításához. Az épület ideiglenes, csak addig van rá szükség, amíg segíteni kell a természet egyensúlyának helyreállítását. A fal vályogból épített, tömör, élő anyag: a helyből születik és végül eggyé válik azzal. A fa tetőszerkezet újrahasznosítható, a hőszigetelés nádból készül. Egy épület a természetből, a természetnek.

Nagy Csaba

Zöldi Sára – Út a köveken

Káli-medence, Mindszentkálla.
A különös sugárzású hely, amit érezni kell, de csak az érzi, aki igazán ott van, és elég időt adhat magának, hogy a lényeg megérintse.
Elvonulás, szemlélés, megismerés és egy sajátos építészeti tett, amely megeleveníti, helyzetbe hozza a templomromot.
Út a köveken, a rétegvonalak és egy kőfal mentén, a megközelítés, az egyéni, a közösségi élet terei, a kút, a térdfalon álló gazdasági épület, és végül a templomrom, a gyógyító szertartások stációival.
Hosszú, nyugodt félnyeregtetős épületek egy kőfal mentén. A tetőlejtések irányai egyértelműen kijelölik a nézőpontokat Természetes anyagok, mindszentkállai vegyes kő és fa. Szépen formált homlokzatok.
Egy kiváló terv, ahol az erősen átélt szellemiséget, gondolatiságot magas szinten támasztja alá a nemesen egyszerű, nívós materiális építészet.

Nagy Gábor