Kultúra és építészet 2019/20 ősz

fotó: www.valkonya.hu

Kultúra és építészet 1. és 2.
2019/2020-es tanév

Időpont: keddenként 17:15-19:00
Terem: k.299 Középülettervezési Tanszék, kisterem
tárgy kódja: BMEEPKO08A0

Napjainkra a föld népessége elérte a közel 7,7 milliárd főt. Bár a különböző kontinenseket és az egyes országokat vizsgálva nagy különbségek láthatók, az ismert történelemben korábban soha nem tapasztalt növekedés ez, amely az elemzések alapján nem hogy nem állt meg, még gyorsabb ütemben folytatódik. Fontos párhuzamos jelenség, hogy az emberiség egyre nagyobb része él nagyvárosokban. Természetesen rengeteg kiváltó oka van a tendenciának, ráadásul számtalan praktikus és vonzó előnye van a nagyvárosi életformának, mégis sok új megoldásra váró nehézséget is életre hív ez a helyzet.

Csak pár fontosabbat említve:
A hatalmas lélekszám hatására könnyen alakul ki társadalmi elidegenedés, amely a nagy sűrűséggel együtt sok pszichológiai betegség kiváltó oka is egyben. A kiterjedt mesterséges környezet önmagában életre alkalmatlan, a nagy ellátó rendszereknek kiszolgáltatott. A természettől való egyre nagyobb eltávolodás pedig különösen nagy kihívás elé állítja lényünket.

Joggal merül fel a kérdés, hogy a több ezer évig jellemző vidéki és kisvárosi életforma jelenthet-e reális alternatívát? Ha nem, akkor pedig mit tanulhatunk belőle, mit érdemes átmenteni? A félév során ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk majd különböző szakterületekről hívott előadok segítségével.

további információ:
http://www.kozep.bme.hu/kultura-es-epiteszet/

tárggyal kapcsolatos kérdések:
kemes.b@kozep.bme.hu

 

Minden érdeklődőt szeretettel várok!

2019. június

Kemes Balázs DLA
egyetemi adjunktus
tárgyfelelős