Kultúra és építészet 2. 2019/2020 tavasz – választható tárgy

Napjainkra a föld népessége elérte a közel 7,7 milliárd főt. Bár a különböző kontinenseket és az egyes országokat vizsgálva nagy különbségek láthatók, az ismert történelemben korábban soha nem tapasztalt növekedés ez, amely az elemzések alapján nem hogy nem állt meg, még gyorsabb ütemben folytatódik. Fontos párhuzamos jelenség, hogy az emberiség egyre nagyobb része él nagyvárosokban. Természetesen rengeteg kiváltó oka van a tendenciának, ráadásul számtalan praktikus és vonzó előnye van a nagyvárosi életformának, mégis sok új megoldásra váró nehézséget is életre hív ez a helyzet.

Joggal merül fel a kérdés, hogy a több ezer évig jellemző vidéki és kisvárosi életforma jelenthet-e reális alternatívát? Ha nem, akkor pedig mit tanulhatunk belőle, mit érdemes átmenteni? Az őszi félév során ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk különböző szakterületekről hívott előadók segítségével. A közös gondolkodás során konkrét válaszok nem fogalmazódtak meg, de abban teljes egyetértés alakult ki, hogy függetlenül a település méretétől a kisközösségek szerepe egyre meghatározóbb szempont lehet.

A tavaszi félévben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Monori Jelenlét Programjának egyik kisközösségével fogunk foglalkozni. A Biztos Kezdet Gyerekház 2019-ben elkezdett korszerűsítését szeretnénk folytatni a 2020-as építőtáborban. A félév során ezt az építést készítenénk elő a közösség tagjaival. A tervek kidolgozása közben felkeresnénk azokat az építőanyag gyártókat, akikkel a nyár során együttműködnénk.

A kurzus ebben a félévben szorosan kapcsolódik a tanszék SUSTAINABLE COMMUNITIES komplex stúdiójához, de minden érdeklődőt szeretettel várok!

Kemes Balázs DLA
egyetemi adjunktus
tárgyfelelős

a tárgy aloldala: http://www.kozep.bme.hu/kultura-es-epiteszet/