Kortárs Építész Műhelyek, 2021-2022 ősz

Hirdetmény letölthető itt!

ELSŐ KÉZBŐL-épületek-építészek ÉLŐBEN 

Szép épületeket nézni ma már túl egyszerű. A média ontja ránk az izgalmas fotókat. Észrevétlenül válunk egyre felszínesebbé, egyre irányítottabbá…..válogatunk a megismerés és megértés helyett. 

Ebben a félévben –a bezártság éve után- célunk minőségi épületeket bejárni, saját szemünkkel látni, megismerni történetüket, tervezőik gondolatait…ha az ősz kapukat nyit a közös kirándulás előtt, akkor Győr-Pannonhalma útvonalra felfűzve néznék izgalmas kortárs példákat, találkoznánk építészekkel, irodákkal. A Fenntartható Közösségek Stúdió gondozásában alakuló program különböző közösségek szükségleteire íródó házakat vesz célkeresztbe. Hogyan határozhatja meg a formát, teret az adott közösség lelkülete, szokásai és hogyan hat vissza rájuk a megvalósult épület? 

 

A program még szervezés alatt, a meghívott előadókból a teljesség igénye nélkül: 

 Győr:  

-Czigány Tamás és a Czita építésziroda és munkáik 

-Cseh András és a CAN architects építésziroda és munkáik 

-Nagy Iván/Építészstúdió: Mobilis 

Pannonhalma: 

-Gutowski Róbert : Tornacsarnok, koncertterem 

-Sikkes architects/Albel Éva: Kosaras dombi étterem 

-John Pawson/ Gunther Zsolt Pannonhalmi bazilika felújítása 

-Czigány Tamás: borászat 

 

A tárgy teljesítése az építészeti túrán való részvétel mellett egy kiválasztott épület feldolgozása. A túra időpontja nem ütközhet más tanulmányi órarendi kötelezettséggel, ezért tervek szerint egy szeptemberi hétvégén kerül megrendezésre. Az utazás költségei a résztvevőket terheli (utiköltség, belépő Pannonhalmán, esetleges szállás…ezekről a részletekről a jelentkezések ismeretében tudunk veletek közösen döntéseket hozni) Amennyiben valaki a hétvégi jelenlétet nem tudja megoldani, annak alternatív teljesítési lehetőség: 4 épület feldogozása a túraútvonal épületei közül a tárgyfelelőssel egyeztetett szempont szerint. 

Az épületelemzési munkarészről: az épületek terveinek szabadkézi átrajzolása, és egy megadott szempont szerinti elemző írás 3-5000karakter terjedelemeben. 

Az érdeklődő hallgatók a jelentkezés szándékát előzetesen jelezzék Fejérdy Péternek (fejerdy.peter@epk.bme.hu 

A tényleges jelentkezés adminisztrációja a NEPTUN-on keresztül válik majd lehetségessé. 

A kurzussal kapcsolatos tájékoztatóra – valamennyi őszi tárgyunkkal közösen – május 27-én du. 5-kor kerül sor az erre a célra létrehozott TEAMS-csoportban (KÖZÉP 2021 ŐSZ, Teams kód: mu5d2g6), és ide tesszük fel az egyes tárgyakról szóló részletesebb előzetes programokat, anyagokat is! 

Szeretettel várjunk a kurzus iránt érdeklődőket! 

2021. május

Fejérdy Péter DLA egyetemi adjunktus, tárgyfelelős