Műszaki Kiskomplex, 2021-2022

Hirdetmény letölthető itt!

Az elhagyatott édenkert* 

TOKAJ 

A piac intézménye közel egyidős az emberiség történetével. Bár megjelenési formája országonként és tájanként sokszor karakteresen eltérő, közös jellemzője, hogy a rendszeres árucsere mellett a közösségi élet egyik fontos színtere. A piacok hajdani jelentőségét mutatja, hogy több történeti város – köztük tervezési helyszínünk Tokaj – létrejötte is ehhez kapcsolódik. 

 

Mostanra a piac jelentősen átalakult, különböző üzletek, bevásárló központok vették át a kereskedelem jelentős részét. Joggal merül fel a kérdés, hogy mit jelent a piac hagyományos formája mai modern világunkban? Mi a vonzereje, mi lehet a jelentősége esetleg milyen új használati módokkal egészült ki? Mit jelent mindez egy olyan településen, amelynek lakosságszáma a turizmus miatt erősen változó?  

A hihetetlenül izgalmas, rétegzett hely kiválóan alkalmas arra, hogy a Középülettervezési Tanszék által gondozott 3 stúdiótémát, az EMLÉKEZET, FENNTARTHATÓSÁG és INNOVÁCIÓ hármasát integráltan, együtt tartsuk szem előtt a tervezési folyamat során, előkészületeként a tanszék által 2022 tavaszára meghirdetendő komplex stúdióprogramoknak. A műszaki kiskomplex és a tanszéki terv 3 kurzusok közös helyszínen dolgoznak, így egy-egy program erejéig lehetőség lesz a tanszék oktatóival és a tervezői szakirányos hallgatókkal való találkozásra, közös gondolkodásra. 

Amennyiben a pandémia lehetővé teszi, a helyszín megismerését kétnapos közös építészeti kirándulással kapcsoljuk össze, mely Hegyalja kortárs építészetét mutatja be, a legizgalmasabb épületek tervezőinek és Rudolf Mihály DLA főépítésznek a helyszíni kalauzolásával. 

 Az elkészült munkákból a félév végén kiállítást tervezünk Tokajban. 

 Az érdeklődő hallgatók a jelentkezés szándékát előzetesen – a kurzus és a tanulmányút szervezése miatt – mielőbb jelezzék Kemes Balázsnak (kemes.balazs@epk.bme.hu) és Szabó Leventének (szabo.levente@epk.bme.hu) e-mailben! 

 

Felvételi és portfóliós jelentkezés nincsen, a tényleges jelentkezés a szakirányválasztás kari folyamatának lebonyolítása után, a NEPTUN-on keresztül történik majd. 

 

A kurzussal kapcsolatos tájékoztatóra – valamennyi őszi tárgyunkkal közösen – május 27-én du. 5-kor kerül sor az erre a célra létrehozott TEAMS-csoportban (KÖZÉP 2021 ŐSZ, Teams kód: mu5d2g6), és ide tesszük fel az egyes tárgyakról szóló részletesebb előzetes programokat, anyagokat is! 

Szeretettel várjunk a kurzus iránt érdeklődőket! 

2021. május

Kemes Balázs DLA egyetemi adjunktus, tárgyfelelős 

 

*© Alkonyi Jászló: Tokaj – a szabadság bora