Kiskomplex 2019/2020 ősz / Városi GRUND!

Minden történelmi korszaknak megvoltak a saját kihívásai, ez alól jelen korunk se kivétel. A ma emberének a különböző gazdasági válságok mellett, a népességnövekedés és az egyre szélsőségesebb időjárás miatt korábban nem létező nehézségekkel kell megküzdenie. Természetesen ezek a kérdések az élet minden területét érintik, különösen nagy hatást gyakorolnak épített környezetünkre és magára az építészetre is. Fontosnak tartjuk a fenti területekről való közös gondolkodást, ezért 2012-óta mindig olyan valós feladatokat választunk, amelyek a konkrét tervezési munka mellett a globális társadalmi problémákkal is foglalkoznak. Közösen ismerkedünk az adott témakörrel, a tervek pedig előkészítik a későbbi évek munkáit, amelyek a legtöbb esetben a terv konkrét megvalósulását jelentik!

előző évek munkái:
Monor – Biobrikett szárító
Budapest – Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium új épületszárnya
Perbál – Közösségi Műhely építés folyamatban

A tartósság jelentheti épületeink élettartamát, megfelelő szerkezeti működésének idejét, de egyben divatot, stílust és kortalanságot is. Mi történik az épületeinkkel, ha elérik tartósságuk határát? Mi örökíthető át belőlük, hogyan lehet megújítani az elavult dolgokat, vagy a végső megoldás csakis a bontás lehet? Egy-egy épület létrehozása, használata, esetleg átépítése és végül bontása rengeteg energiát emészt fel mind szellemi, mind pénzügyi, mind fizikai értelemben. Nagy jelentő­sége van ezért a pontos megfigyelésnek, a jó kérdésfel­tevésnek és az arányos javaslatnak, illetve döntésnek.

 

helyszín és feladat:
Az őszi félévben ezt a folyamatot fogjuk gyako­rolni egy valós szituációban, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár III./5. sz. Békásmegyeri Könyvtár felújítás előkészítése kapcsán. Békásmegyeren a magas paneltömbök közötti területet parkok, játszóterek, közterek, boltok, alacsony épületek szervezik. A fiókkönyvtár is egy ilyen földszintes elterülő szolgáltató épület egyik részében található. A teljes épület egy belső teret fog közre, amely átjárókon keresztül minden irányból megközelíthető. Hogyan lehet az épületet aktívabban bevonni az ott lakók életébe? Milyen plusz funkciókra lenne szükség? Érdemes-e megtartani az épületet vagy a tartószerkezetet? Milyen passzív és aktív gépészeti megoldásokat lehet bevetni? Az eltérő stratégiák milyen megvalósítási és fenntartási lehetőségeket jelentenek?

A meglévő épület építészeti, funkcionális, szerkezeti és üzemeltetési elemzését követően olyan javaslatokat kell megfogalmazni, amelyek megteremtik egy mai modern fiókkönyvtár téri feltételeit, helyet és teret adnak azoknak az új használati módoknak, amelyekkel a könyvtár funkció kiegészült. Fontos, hogy épület- és tartószerke­zeti, épületgépészeti és üzemeltetési szempontból is jól átgondolt koncepció kapcsolódjon a tervekhez, egymást erősítsék a választott megoldások.

előképek:
London – Whitechapel Road Idea Store
Nes-Amsterdam – Harkema
Budapest – Móricz Zsigmond tér Gomba
Paks – Szeniczey-kúria, Deák-ház

 

órák:
A tanszékünkön a kiskomplex órák műtermi formában zajlanak! Rövid inspirációs előadást és közös konzultációt követően a munka érdemi része a teremben történik. Folyamatos oktatói felügyelet és konzultációs lehetőség mellett tervezőirodai környezet modellezve zajlanak az órák. Ezzel az oktatási formációval célunk az óra idejét teljesen kitöltő jelenlétért cserébe, a kevesebb otthoni munka. Hatékonyabb és könnyebb eljutni a végkifejletig, ha a felmerülő kérdés rögtön feltehető.
Félév kutatási és tervezési feladata a műszaki tartalmakra fókuszáltan történik. Könnyebb, egyszerűbb tervezési feladat közben lehetőség van a gondolatok mélyebb kidolgozásra egy-egy kedvelt műszaki szakterületen. A tárgy praktikus célja, hogy segítséget nyújtson az ezt követő félév komplex tervezés szakági munkarészeinek kiforrott kidolgozásához.

 

tárgy oktatói:
Fejérdy Péter és Kemes Balázs
A tárgy kiegészül szaktanszéki konzulensekkel, akikkel a félév folyamán konstruktőri napok keretében közös konzultációs alkalmakat szervezünk.

 

jelentkezés:
A tárgy műszaki szakirányon kötelező, de szeretettel hívjuk azokat a tervezői szakirányos hallgatókat is, akik részt vennének egy terv műszaki koncepcionálásában! Ők szabadon választható tárgyként jelentkezhetnek, ha teljesítik az előkövetelményt. Felvételi és portfóliós jelentkezés nincsen, a tárgy neptunon keresztül felvehető.

A félév előkészítés kapcsán, a várható létszám miatt szeretnénk előzetes visszajelzést kérni minden érdeklődőtől a kemes.b@kozep.bme.hu email címre!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

2019. május

Kemes Balázs DLA
egyetemi adjunktus
tárgyfelelős