Építőtábor 2019 Monor kiállításmegnyitó és átadó

Az Építőtábor 2019 Monor és az Elfogadás Sütöde csapata szeretettel hív minden érdeklődőt, a november 30-án, 14:00-tól kezdődő kiállításmegnyitóra és átadó ünnepségre, amely Monoron, a Bercsényi utca 20. szám alatt található Hangárban kerül megrendezésre.
Az alkalmon rövid köszöntők után lehetőség lesz megnézni a felújított Sütödét és a Veranda 1:1 léptékű modelljét, valamint kötetlen beszélgetés közben megtekinthető a tábori munkát bemutató kiállítás. Az Elfogadás Sütöde sok finomsággal készül!

további infó:
facebook esemény
plakát

 

előzmények:

A Középülettervezési Tanszék oktatóiból álló csapat – különböző felállásban – 2012 óta működik együtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Monori Jelenlét Program vezetőivel. Hosszabb kutatást követően egy fejlesztési stratégiát fogalmaztak meg az épített környezet javítására. A mélyszegénységben élők helyzetével emellett több tervezési tantárgyon is foglalkoztak, több hallgatói terv és diplomamunka is született erre a helyszínre.
(résztvevő oktatók és építészek az elmúlt években: Fazekas Katalin, Fejérdy Péter, Holczer Veronika, Kemes Balázs, Major György és Oroszlány Miklós)

Építőtábor keretei között először 2014-ben érkeztek építész hallgatók a monori Tabán telepre, hogy megépítsék a leendő tanoda melléképületét a biobrikett szárítót. Oktatói segítséggel az akkori Műszaki Kiskomplex című tantárgy hallgatói készítették a kis téglaépület terveit, amelyet az építészhallgatókból és telepi segítőkből álló önkéntes csapat épített meg.

további részletek:
biobrikett könyv
2014-es tábor fényképes naplója

 

Építőtábor 2019 Monor

A Máltai Szeretetszolgálattal elkezdett együttműködést 2015 óta Kemes Balázs folytatja, aki a háttérben folyó munkákon kívül idén második alkalommal szervezett építőtábort Monorra. A kéthetes táborban 17 építész hallgató vett részt, akik a Nyitnikék Gyerekház új Verandájának fa tartószerkezetét építették meg. Az Elfogadás Sütöde helyiségének felújítása és bővítése a tábor alatt merült fel plusz feladatként. A tervezés a sütödében dolgozó asszonyokkal közösen folyt, majd telepi férfiakkal és felkért mesterekkel közösen meg is valósult.

további részletek:
2019-es tábor fényképes naplója

 

Elfogadás Sütöde

“Közösségi alapon működő sütöde alakult Monor Tabánnak nevezett városrészén, a Kisfaludy utcában. Az Elfogadás Sütőipari Szociális Szövetkezet tagjai között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is megtalálható. A közösségi kezdeményezés célja, hogy jó minőségű, házi jellegű aprósüteményeket készítsenek természetes alapanyagokból, tartósítószer mentesen. Talán ennél is fontosabb, hogy a sütödei munkával értékteremtő tevékenységet biztosítsanak a helyi asszonyoknak.”

forrás: 2018. december 11. Monor város honlapja

további részletek:

Elfogadás Sütöde facebook oldala
noklapja.nlcafe.hu – Egy nap az Elfogadás Sütöde csapatával
nlc.hu – A nő, aki nagymamakorában hallotta először, hogy jó valamiben
Kossuth Rádió – A Hely: Elfogadás Sütöde
Gyökerek és Szárnyak Alapítvány – riportfilm