Építészet & oktatás – szerdán a FUGÁban

Építészet & oktatás – facebook-esemény

A PÁRHUZAMOSOK programsorozat keretében rendezett könyvbemutató és kiállítás a BME DLA iskola 2015/16-os tematikus évében készült munkák alapján.

kiállításmegnyitó és könyvbemutató: 2017. február 22. 18:00,
a kiállítás megtekinthető: 2017. február 22–27.

a kiállítást megnyitja: Balázs Mihály DLA egyetemi tanár, a BME Építőművészeti Doktori Iskola vezetője
a kötetet bemutatja: Dr. György Péter DSc egyetemi tanár, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet igazgatója

Az eseményt rövid előadások és kerekasztal-beszélgetés követi, amelyen részt vesznek a kötet szerzői és meghívott vendégek is.

Építészet & oktatás – a BME Építőművészeti Doktori Iskola tanulmánykötete 2015/16

A BME Építőművészeti Doktori Iskolában folyó kutatások tematikus évek keretén belül szerveződnek. E modellkutatások, egyrészt bevezetik a tervezői habitusú doktoranduszokat az építészeti kutatás alapvető módszertani kérdéseibe, másrészt olyan témákra fókuszálnak, amelyek aktuálisak és amelyektől koherens végeredmény várható.

A kötet a legutóbbi tematikus év kutatásáról ad számot, amelyben az építészet és annak oktatása kapcsolatát vizsgálták a doktori képzés résztvevői. A témát különösen aktuálissá teszik az építész szakma és környezetének gyors változásai, amelyek folyamatos reflexiót és innovatív válaszokat igényel(né)nek az intézményektől. A kötet szerzői alapvetően a doktori iskola hallgatói, akik maguk is részt vesznek az építészetoktatásban. A vizsgált témák az egyéni érdeklődésnek megfelelően alakultak, és széles spektrumot fognak át. A szakmához szükséges képességekkel, azok átadásával és elsajátításával éppúgy foglalkoztak, mint azokkal az eszközökkel, amelyek a tervezés és az építészeti kommunikáció nélkülözhetetlen médiumai. Beszámolnak saját maguk által szervezett oktatási kísérletekről vagy a digitális eszközök használatáról és az ezzel összefüggő új térhasználati módokról is. A hosszabb tanulmányokat rövidebb szövegek egészítik ki, amelyek nemzetközi építészképző műhelyeket mutatnak be vagy épp hallgatói véleményeket villantanak fel a BME építészoktatásáról.