Tanszéki terv 1. _2

Tanszéki terv 1.

Az osztatlan ötéves képzés tárgya – csak a tervezési szakirányon.
A tárgy kimérete heti 3 óra gyakorlat
Kreditpont értéke 3
KÖVETELMÉNY Félévközi jegy

Tárgyfelelős: Marosi Bálint DLA
– oktatók: LÉVAI Tamás, BIRI Balázs

Tervezési feladat – kiinduló anyagok:

Bécs utóélet:

Az első feladat kiírása:

„azt mondd meg nékem
hol lesz majd lakóhelyünk?”
(Bereményi Géza – Cseh Tamás: Budapest)

Városaink akut problémája, s ez alól Budapest sem kivétel: visszanyeri-e a mindenkori (bel)város a sokfunkciósságát, lakóhely-jellegét, élhetőségét, illetve milyen lépéseket tehetünk ennek megoldására? Jó lehet-e és jó lesz-e itt lakni – otthon érezhetjük-e itt még valaha magunkat?

A félév során azokat a közösségi szituációkat keressük, amelyek segítségével a városra ismét mint otthonunkra gondolhatunk – tervezési-kutatási feladataink között közösségi helyszínek, otthonok lesznek: bérlakások, lakóközösségek, kollégiumok, diákszállások, fiatalos garzonok, hostelek; új és lakatlan épületek lehetőségeinek végiggondolása, mindez „itthon”: az egyetem környékén.

A kurzus sok közös gondolkodásra számít, csoportos és egyéni kutatásokat illetve tervezéseket remél és kínál; a munkát Lévai Tamás (Tarka), Biri Balázs (Hetedik műterem), építészek és Marosi Bálint tárgyfelelős segíti, javasolt irodalom az „Otthon a városban” blog „Lakóközösségi összefoglaló” című bejegyzése.


Egyetemisták partja, 2016

Az előző két félévben a pesti Dunapart majd a K épület környékének lehetőségeit vizsgáltuk (tér-hullám-tér, elfelejtett egyetemkert – a félév munkái klikkelés után a honlapon megtekinthetőek!), az idei évben délebbre húzódunk és a budai Dunaparton nézünk szét.

bomuti 01A városban elfoglalt rendkívül hangsúlyos helyzete ellenére a Dunapart általában, de a Budai alsó rakpart önmagában is mintha magára hagyott, elfelejtett terület lenne: a vízpart közelsége, az egyetemisták jelenléte, a város lassú délre húzódása mind olyan izgalmas életlehetőségek, kihasználásért kiáltó potenciálok, amiről a város – még – mintha nem vett volna tudomást:

A BME előtti rakpart, a Goldmann menza környezete, az egykori Rio és Zöld pardon, az egyetemisták parkja (!), az A38 (és annak megközelíthetetlensége…), a Magyar Tudósok körútja – rengeteg izgalmas és élettel megtölthető terület (és a Kopaszi gátig még el sem jutottunk). Nemrég nyílt meg vagy két évtized után a Tüskecsarnok, keresi (ha keresi) a helyét és identitását a hatalmas ELTE tömbök közötti teresedés, a körülöttük levő park…

Legyünk jelen a saját házunk táján – vegyük birtokba ezt a területet: legyen ez az egyetemisták partja! Vizsgáljuk meg a területünket, keressük meg a legjobb-legrosszabb helyet, elemezzük a viselkedéseket, adjunk javaslatot a jobbátételére! Ezek lehetnek táj- vagy város-léptékűek, (utca)bútorok vagy pavilonszerű építmények – a cél a helyszín, a lehetséges építészeti válaszok (és önmagunk) minél jobb megértése és megismerése.

egyetempartVizsgálatunkhoz, játékainkhoz elővesszük nemcsak a tavalyi évek tanulságait, de az épp frissen lezajlott RAK-PARK országos tervpályázat, illetve a VaLyo (Város és Folyó Egyesület) ezirányú kutatásai is hasznunkra lesznek.

* * *

A kurzus célja a problémafeltáráson és a válaszok megfogalmazásán túl a javaslataink jól érthető, tiszta és világos feldolgozása és bemutatása: a félév hangsúlya tehát a tanszéki (kis)közösségben való együttgondolkodás, vita, párbeszéd – a hely, a probléma, a válaszok és nem utolsó sorban egymás megértése.

kemping nyitóképAz együttgondolkodás kisebb csapatokban történik, a javaslatok közös értékelésével és megvitatásával, belső opponenciákkal, akár tervpályázati szituációkat is modellezve. A félév munkáit – a tavalyi évekhez hasonlóan – folyamatosan dokumentáljuk.

A kurzus oktatói: Marosi Bálint, Szokolyai Gábor, Biri Balázs.

2015 tt1 modell


félévmenet:

inspirációk:

04 peldak (138b) hajléktalanfürdő
Használt gyógyfürdő – Teknős Miklós (második helyezés, 34. Magyar Sajtófotó Pályázat).


TT1. 2014 – korábbi félév hallgatói munkáinak gyűjtőoldala –
TT1. 2015 – a tavalyi félév hallgatói munkáinak gyűjtőoldala –