Hauszmann-díj 2020

2020-ban a pályázatra ötvenkét építész nyújtotta be diplomamunkáját. Kiemelkedően magas színvonalú diplomatervük elismeréseként Hauszmann-díj kitüntetésben részesültek tanszékünk frissdiplomásai, Kas Tünde Ildikó Kabóca bábszínház Veszprém c. munkájáért (témavezető: Kronavetter Péter DLA), Kurucz Csilla: Táncközpont Veszprém c. (témavezető: Kronavetter Péter DLA), Peitl Péter: Társasház, Miskolc c. (Lakóépülettervezési Tanszék, témavezető: Jancsó Miklós DLA) és Surján Borka: Jurányi közö/n/ség ház c. (témavezető: Szabó Levente DLA) és Szántó Hunor: Táj-restaurációs központ c. (témavezető: Vannay Miklós Ágoston) diplomatervéért.

A díjazottaknak szeretettel gratulálunk!

Idén tizenhetedik alkalommal került sor a Hauszmann-díj átadására. A díjakat a Műegyetem kertjében tartott rendkívüli diplomaosztó ünnepélyen Alföldi György DLA dékán adta át október 9-én.

A díj alapításának gondolatát 2001-ben Balázs Mihály DLA a Középülettervezési Tanszék docense vetette fel az akkori dékán, Dr. Petró Bálint felé, aki támogatta a kezdeményezést. Maga az alapítás végül Lázár Antal DLA dékán nevéhez kötődik. A díjat először 2003-ban adták át, Hauszmann Alajos építész professzor Műegyetemi rektorrá választásának századik évfordulóján. Hauszmann kétéves rektorságát követően később maga hozott létre alapítványt építész hallgatók támogatására, ez azonban a világháborúk sodrában elveszett. A 2003-as újraalapításkor a gondolat felébresztése volt a cél, hogy a legnagyobb múltú hazai építésziskola a díj által ismerje el és segítse a fiatal tehetségek kibontakozását. A díjra diplomatervének záróvizsga bizottság általi minősítésétől függetlenül minden magyar és külföldi építész pályázhat, aki az adott évben a Műegyetemen szerezte meg diplomáját.

A díj az elmúlt közel két évtized során komoly megbecsülést vívott ki magának. A siker alapja mindenek előtt a hallgatók és témavezetőik magas színvonalú munkája, de a díj elismertségét az is nagyban növeli, hogy a három-fős Bíráló Bizottság olyan mértékadó személyiségekből áll, akik alkotói tevékenységük mellett kitűnő oktatók is valamely más egyetemen. A Bíráló Bizottság tagjai idén Marián Balázs DLA, Cseh András DLA és Török Dávid DLA építészek, a MOME, a győri Széchenyi István és a Debreceni Egyetem tanárai voltak. A díj ilyenformán az egyetemek közötti kapcsolatépítés lehetőségét is szorgalmazza.