Diploma_2018/19_ősz

A piac tervezés feladatát a Szilárdságtani és Tarszerkezeti valamint a Középülettervezési Tanszék közösen írja ki.

Régóta ismert jelenség, hogy a nagyvárosok lakosságának egy része a város vonzáskörnyezetében található kisebb településekre költözik, majd onnan ingázva jár munkahelyére. A kiköltözéseknek számos oka létezik, az egyik talán legfontosabb a nyugodtabb, emberléptékű életvitel. Az elektronika és kommunikációs technológiák fejlődésével egyre több munkaadónál jelenik meg a távmunkában vagy otthoni munkában való foglalkoztatás, mely a kiköltözések újabb hullámait indítja. A jelenség természetesen hatással van az agglomerációban elhelyezkedő települések életére és épített környezetére. A diplomatervezés tárgy kereteiben ezzel a jelenséggel szeretnénk foglalkozni egy-egy középület tervezése kapcsán. A kijelölt helyszín Zebegény lesz, ahol két témát kínálunk.

1.Iskola tervezése
Maga a programalkotás szintén a munka részét képezi. Mindenkinek személyesen kell megfogalmaznia, hogy pontosan milyen iskolát tervez. A meglévő általános iskola bővítéseként értelmezi a feladatot, esetleg szakiskolát, művészeti iskolát vagy felnőtt továbbképzéseknek tervezne intézményt.

2. Piac tervezése
Tartószerkezet tervezés iránt érdeklődő hallgatóknak ajánljuk ezt a feladatot. A piac nagyobb tér lefedését teszi szükségessé. A feladat az, hogy az építészeti téralakítást olyan szerkezettel oldja meg a jelölt, amelyik valamilyen szempontból innovatív: anyaghasználatában, statikai modelljében, térbeli megfogalmazásában. A kiírásban nem kerül megkötésre, hogy mi legyen ez a szempont, azt a diploma konzulensekkel közösen kell megválasztani a vázlattervig. Az egyszerűbb és rugalmasan alakítható funkció nagy szabadságot biztosít a kísérletezésnek.

Alaptérképet biztosítunk a témát választóknak.

plakát (pdf)
tematika, ütemterv (pdf)