Cságoly Ferenc és Szántó Hunor elismerése a 2020. évi Média Építészeti Díjon

Szántó Hunor építész, tanszékünk volt hallgatója, a számos diplomadíjjal kitüntetett Táj-restaurációs Központ, Bugac c. diplomatervével elnyerte a MÉD terv kategóriájának díját. Konzulense Vannay Miklós DLA egyetemi adjunktus volt.

A MÉD Mestere elismerést idén volt tanszékvezetőnk, Cságoly Ferenc DLA professor emeritus kapta! Somogyi Krisztina laudációját az alábbiakban tesszük közzé. A Cságoly Ferenccel készített interjú itt tekinthető meg.

További információ az eseményről itt olvasható.

Mindkettejüknek szívből gratulálunk!

 

 „Számomra mindig az a feladat, hogy egy új elemet hozzá kell szőni egy meglévő konstellációhoz. Összetett feladat elé állítja ez az építészt, mert az illeszkedésnek nagyon sok aspektusa, épített, élő és gondolati komponense is van.”

Összeszőni a hely értékeit, összeszőni alkotók közösségét, összeszőni az építészet és a kultúra tág területének különböző tudásait. Cságoly Ferencnek ez a gondolata pontosan kirajzolja szemléletmódját, alkotói pályáját, oktatói és elméleti tevékenységét.

Az Építészfórum Média Építészeti Díjának az egyik kiemelkedő pillanata, amikor megnevezünk egy olyan építészt, akit a szakma mesterként ismer el. Tesszük ezt azzal a szándékkal, hogy az építészet iránt érdeklődők tág köre számára is rámutassunk azokra a személyiségekre, akik lényegeset, időtállót, iránymutatót hoztak létre. Cságoly Ferenc ilyen alkotó. Könyveinek köszönhetően persze ő már ma is közismert. Az Építészet és Kultúra esszékötetek és a Három könyv az építészetről trilógia már nagyon sok embert érzékenyített az épített kultúrára.

Gazdag életútját nehéz pár szóban felvázolni, ha ívet kell rajzoljak, akkor azt innen, a díj átadásának helyszínéről, a Műegyetem Középülettervezési Tanszékéről kell indítsam, mert hallgatóként itt találkozott Török Ferenccel, akinek szellemisége elsőként volt rá nagy hatással; diplomavédésén pedig Jurcsik Károllyal, aki rögtön meghívta őt a Lakótervbe dolgozni és a Mesteriskolán egyik mestere lett. A Műegyetemmel való kapcsolata az Egerben töltött alkotóévek után újra megerősödött. Elsőként óraadóként vett részt a Közép Tanszék munkájában, majd 2001-ben elvállalta annak vezetését. 10 év alatt tanszékvezetőként e nagy múltú képzési hely örökségét szépen átszőtte saját érdeklődésével, amely az Építészet és kultúra tárgy bevezetésével jól jellemezhető.

A Középülettervezési Tanszék vezetése mellett Cságoly Ferenc a Doktori Iskola vezetőjeként a DLA képzést is átformálta. Elméleti munkásságát sok tanulmány őrzi, akadémiai doktori értekezését 2003-ban védte meg, 2007-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 2013-ban rendes tagjává.

Az oktatói és elméleti munka mellett Cságoly Ferenc tervezőként is komoly életművet tudhat maga mögött. A rendszerváltás követően alapította meg az Építész Stúdiót, amely idén ünnepelte fennállásának 30. évét. Legismertebb épületei közé tartoznak a Fény utcai piac, az Óbudai Gázgyár területén létrehozott Graphisoft Park első épületei, a pécsi Barbakán ház, a Medve utcában található iskola és számos lakó- és irodaépület. Építészeti munkásságáért 1993-ban Ybl-díjat, 2003-ban Kossuth-díjat, 2007-ben Prima díjat kapott. E rangos elismerésekhez az Építészfórum szerkesztősége szeretne még egyet most hozzászőni: nagy örömmel adunk hírt arról, hogy 2020-ban a Média Építészeti Díj Mestere Cságoly Ferenc lett.

Somogyi Krisztina

Budapest, 2020_10_20