Az idei MÉK-MÉSZ diplomadíjasaink

Anschau Péter Lettország, Ozolini Farm, Teakészítők vendégháza c. (konzulens: Karácsony Tamás DLA) és Tomasák Gergő Hortobágyi Csillagvizsgáló – Látogató és Kutató Központ (konzulens: Fejérdy Péter DLA) diplomaterve is MÉK-MÉSZ Diplomadíjban részesült!

Szeretettel gratulálunk!

Részlet a zsűri értékeléséből:

“Ozolini farm, Lettország. Családi birtok, gyógynövény-termesztés, gyűjtés, feldolgozás, és teakészítés. Manufaktúra, természet közeliség. Csupa hívó szó az önkéntes módon dolgozni vágyóknak. Az ide látogató vendégmunkások a családdal együtt végzik a munkát és élnek együtt a farmon. A tulajdonosok a megnövekedett igények miatt új feldolgozó és szállásépületet kívántak megvalósítani, melyre nemzetközi pályázatot írtak ki. Mint a mesében… A diplomaterv is ennek nyomán született. Az alapot a kőből falazott volt istállóépület falai adják, az archetípus a csűr. A fő funkció a szárítás. A teaszárítás technológiájában a csapadéktól való védettség a természetes légmozgás biztosítása a legfontosabb. A ház keresztmetszet kialakítása révén a levegő fent, függőleges felületen a szél sebességéből fakadó befúvással jut be, majd a szél útjában álló terelőszerkezet vezeti a szárítólamellákra, végül pedig megint fent, a szívott oldalon jut ki az épületből. Ez a funkcionális keresztmetszet határozza meg az épület formáját, mely izgalmas friss, tradicionális és mai.” (Nagy Csaba)

“A Hortobágyi Nemzeti Parkban, Hortobágytól délre, a Hortobágy folyó mentén helyezkedik el Tomasák Gergő Csillagvizsgáló terve. A Látogató- és Kutató Központ a jelenlegi tanösvény rendszer kiegészítéseként készülne. Nem csak épületegyüttesről van szó, hanem komplex módon új tanösvények és látogatói élmények megálmodásával együtt született. Az együttes elemei, kis pavilonok és az egyszerű Észak- Dél tengelyű földszintes főpavilon együtt élnek a természetes környezet főbb elemeivel (a folyó, az erdő, a tavak, az ősvények). Ebben a kontextusban értelmezhető a főépület egyszerűsége, a hosszú tégla alak egységét csak a nézőtéri hengerben rejtett kupolája bontja meg. Fontos, hogy egy tervező képes legyen kellő empátiával viszonyulni egy helyszínhez, olyan tervezési programot és feladatot elképzelni, amely hozzájárul a környezet gazdagításához: ebben az esetben egy kiemelt természetes környezet mélyebb megismeréséhez ad lehetőséget az ide kiránduló látogatóknak.” (Anthony Gall DLA)