A környezetépítés építészeti és tervezési vonatkozásai, 2021 tavasz

Hirdetmény letölthető itt!

ROZSDATEMETŐ

Adaptív újrahasznosítás

A környezetépítés építészeti és tervezési vonatkozásai – 2021 TAVASZ

Az elmúlt két évben a Környezetépítés építészeti és tervezési vonatkozásai kurzus témája a múzeumépítészet volt. Idén folytatjuk a megkezdett vizsgálódásokat a súlypontot az adaptív újrahasznosításra helyezve, mely gyakorta múzeumi vagy kulturális funkció megvalósításával jön létre, meghosszabbítva fontos, városképi szempontból jelentős vagy csak egyszerűen értékes funkcióvesztett épületek, épületegyüttesek életét. A felvetés aktualitását az egyre fontosabbá váló fenntarthatósági szempontokon túl az adja, hogy az elmúlt időszakban több nagyszabású adaptív újrahasznosítási terv valósult meg Magyarországon. Többet ezek közül szeretnénk meglátogatni amennyire a járványhelyzet engedi.

Miképpen lehetséges megőrizni egy hely, épület különleges hangulatát, miközben teljesen átalakul a használat? Milyen szerepet töltenek be az újrahasznosított épületek a közösségi életben, hogyan járulnak hozzá az identitás fenntartásához adott esetben újrafogalmazásához? Mikor válik adaptívvá egy újrahasznosítás? Miben különbözik eszközeiben, vizsgálati módszereiben, eljárásmódjában egy műemléki felújítás és egy adaptív újrahasznosítás?

A tárgy a Középülettervezési Tanszék INNOVATÍV KÖZÖSSÉGI TEREK STÚDIÓJA Komplex tervezési feladatához kapcsolódik, de minden érdeklődő számára nyitott!

Kiemelten várom azokat, akik TDK-dolgozat keretében is szívesen foglalkoznának később a kurzus által érintett témakörökkel.

 

2020. december

Klobusovszki Péter DLA

egyetemi docens, tárgyfelelős