A környezetépítés építészeti és tervezési vonatkozásai 2019/2020 tavasz – választható tárgy

Az elmúlt évben a Környezetépítés építészeti és tervezési vonatkozásai kurzus témája a múzeumépítészet volt. Idén folytatjuk a megkezdett vizsgálódásokat, a súlypontot az identitás és a múzeumépület kapcsolatára helyezve. A felvetés aktualitását az ezredforduló óta töretlenül zajló múzeumépítési lázon túl az adja, hogy több nagyszabású múzeumfejlesztési program is zajlik Magyarországon.

A korábbi felévben a székesfehérvári Szent István Múzeum új önálló épülete, a Solium Regni és az Új Nemzeti Galéria tervét ismertük meg, a Szépművészeti Múzeum felújított tereiben vendégeskedtünk.
Idén a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító csarnokában történő elhelyezésének tervpályázatát, a Diller Scofidio + Renfro első díjas tervét, a komáromi Csillagerőd rekonstrukcióját vizsgáljuk meg részletesen. Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) frissen elkészült épületébe, az Olof Palme házba és a Bevk Perović szlovén építésziroda által tervezett, Piranesi-díjjal kitüntetett bécsújhelyi Neue Galerie und Kasematten épületébe tervezünk látogatást.

A múzeum intézménye kiemelt szerepet játszik a létrehozó közösség identitásának formálásában. Hogyan vesznek részt a múzeumépületek ebben a folyamatban? Az identitás mely rétegei különíthetők el az építészeti formaalkotásban? Általánosabb szinten arra keressük a választ, hogy milyen a múzeumépületek környezeti kapcsolatrendszere, mennyiben tér el a többi középülettől? Milyen szerepet töltenek be a múzeumok a kulturális, társadalmi és politikai térben? Ezek a szerepek hogyan változtak a múzeum intézményének megszületése óta eltelt időben, és milyen téri következménnyel jártak az épület tereire nézve?

A múzeum és identitás című Környezetépítés építészeti és tervezési vonatkozásai kurzus a tanszék INNOVATIVE PUBLIC SPACES stúdiójához kapcsolódik, azonban minden olyan érdeklődőt is várunk, akik nem vesznek részt a stúdió munkájában!

Klobusovszki Péter DLA
egyetemi docens
tárgyfelelős

a tárgy aloldala: http://www.kozep.bme.hu/a-kornyezetepites-epiteszeti-tervezesi-vonatkozasai/